Lisää lankaa?

Olen onnellinen, minulla on töitä. Monella muullakin on. Monen edestä. On mittaria, tavoitetta, painopistettä, strategiaa, tehtäviä, vastuita, raportointia ja velvoitteita. Tälläkin viikolla olen toiminut omien töideni lisäksi mm. ATK-tukihenkilönä ja matkapalvelusihteerinä. Itselleni. Koska se, joka tarvitsee, hoitaa. Ja sitten on ne työtkin, minkä takia aamuisin tulen töihin. Ja monesti tähän päälle omien vanhempien auttaminen, lasten harrastukset, omasta liikkumisesta ja kodista huolehtiminen ja ehkä, jos olen oikein onnellinen, niin jokin oma harrastus.

Kuuntelen tuttavieni kertomuksia, yllättävän moni voi huonosti. On sairaslomia, mutta moni sinnittelee selvästi ylikuormittuneena pitkiäkin aikoja. Elämänilo palaa heikentyneellä liekillä. Moni joutuu kokemaan huonoa palautetta ja käytöstä päivittäin. Ihmisiä ja heidän työtään ei läheskään aina arvosteta, jopa yllättävän harvoin. Tai on suuri huoli selviytymisestä vaikka tekisi hurjasti töitä kun itsestä riippumattomat voimat voivat vaarantaa työn tulokset (ruuantuotanto).

Moni ei ole onnellinen, heillä ei ole töitä. Ei sen yhdenkään edestä. On kuitenkin työnhakua, kursseja, lomakkeita, hakemuksia ja ramppaamista paikasta toiseen. Heilläkin on monesti lapsia, vanhempia ja oma koti hoidettavana.

Tekisin mielelläni lyhyempää työviikkoa JOS tietäisin, että näin voisin tarjota osan työstäni jollekin, jolla työtä ei ole. Harva haluaa olla työttömänä. Kuitenkaan aina työajan lyhentäminen ei tarkoita töiden vähenemistä tai siirtymistä jollekin toiselle vaan johtaa töiden ”parempaan” priorisointiin eli yhä enemmän jää tekemättä tai vain siirtyy eteenpäin tai joudutaan tekemään heikommalla laadulla. Ja huono omatunto vierailee yhä useammin. Sitten saapuu sairastaminen. Tulee lyhyitä poissaoloja, jotka voivat pikkuhiljaa pidentyä ja joskus lanka vain katkeaa. Se on yllättävän yleistä nykyään. Se voi tapahtua kenelle vain kun lankaa venytetään tarpeeksi. Seuraava henkilö ottaa omien töiden lisäksi tehtäviä hoitaakseen ja ketjureaktio on valmis. Se tulee kalliiksi kaikille.

Olisi hienoa, jos jokaisella olisi omia taitoja vastaavaa työtä sopivasti, jokaisen työtä arvostettaisiin ja siitä kiitettäisiin. Työtä jaettaisiin mahdollisimman monelle. Ei olisi pahitteeksi, jos joskus voisimme istahtaa työkaverin kanssa kahville ja kysyä, miten sinä voit?

Ihminen ei ole kone. Lankaa ei ole loputtomiin.

Huom. Minulla on hyvä työ ja ihania työkavereita eikä tämä ole mielenilmaus omaa työnantajaani tai työtäni kohtaan vaan ajatuksia nykypäivän työelämästä tai sen puuttumisesta.

Metsään meni

Menin koiramme kanssa rakkaaseen mökkimetsään, missä olen kolunnut jo yli 30 vuotta. Tämä metsä sijaitsee saaressa ja on juuri sen kokoinen, että voin kulkea sen ympäri parhaimman auringonvalon aikaan ja kävellessäni voin nähdä koko ajan myös järven. En kyllästy tähän, en voi eksyä tuttuun maisemaan ja löydän aina jotain uutta. Puolisoni  ja poikani olivat samaan aikaan soutelemassa, kaloja narraamassa ja saatoin samalla seurata heidän rauhallista kulkuaan pienessä aallokossa. Koira juoksenteli, haisteli ja nautti sekin selvästi elämästään.

Voiko mitään rentouttavampaa olla suomalaiselle? Ehkä illalla lämpeävä mökkisauna? En tosin mene enää järveen; rentoutunut oloni haihtuisi samantien 😅

Ystävät, jos voimat ja aika antaa periksi, menkää metsään. Halpaa terapiaa, raitista ilmaa ja liikuntaa. Unikin tulee paremmin. Metsään meni ja sinne jäi, monta murhetta. Suomen luonto 💚

Tuulivoimaa?

Eurajoen kunnanvaltuuston kokous tämän viikon tiistaina (2.10.) käynnisti uudelleen keskustelun tuulivoiman mahdollisesta sijoittamisesta Eurajoen Lemlahdelle. Asia jakaa voimakkaasti alueen ihmisiä. Olen seurannut perusteluita puolesta ja vastaan ja havainnut, että syyt olla jotakin mieltä, vaihtelevat hyvin yksittäisistä henkilökohtaisista paikallisista kysymyksistä isoihin, maapallon ilmakehän lämpenemisen pysäyttämiseen asti. Faktaa taitaa olla ainakin se, että maapallo ei näe, kenen rahoilla tai kenen tontille tai kenen hyödyksi tuulivoimaa rakennetaan mutta se hyötyy uusiutuvan energian tuottamisesta enemmän kuin jos sama energia tuotettaisiin esim. hiilellä? Suurin osa kannattaa tuulivoimaa kunhan ei näe sitä omalta kodilta tai mökiltä? Tottakai yksittäiset teot eivät yksinään riitä, jos muut maat eivät hoida omaa osuuttaan mutta meidänkin on kannettava vastuuta ja vaadittava sitä myös muilta.

Itselläni on ollut mökillä saaressa pieni tuulivoimala ja aurinkopaneelit, jotka latasivat samaa akustoa. Kyllä koin mukavaksi saavutetun energian, saatoin saada syksyllä valoa ja kuunnella uutiset radiosta, katsoa jopa telkkaria päivän päätteeksi. Kaikki on suhteellista. Laitoin nimeni aloitteeseen, jossa pyritään selvittämään, löytyykö mahdollisuuksia rakentaa tuulivoimaa Lemlahden alueelle.